MC Data

Partner

BME IK

Project Skills

  • business & concepts
  • education
  • engineering
  • governance
  • media & communications
  • social science

Project Blog

The brief

Keress új és izgalmas, más szóval értékes összefüggéseket meglévő adatbázisok felhasználásával. Az elektronikus nyilvántartások elterjedésével rengeteg adatot tárolunk különböző adatbázisokban, így pl. a közfeladatot ellátó szervek adatbázisaiban is. Ezen ún. közadatok másodlagos felhasználására irányuló EU irányelv alapján minden tagország igyekszik lehetőséget teremteni. Mire használhatók ezek az adatok? Pl. olyan mobil, vagy webes alkalmazások számára jelenthetnek inputot, melyek az emberek mindennapi életét könnyebbé tehetik, a gazdasági szereplők döntéseit segíthetik. Óriási lehetőség rejlik ezen száraz adatok történő felhasználásában és ötvözésében más belső-, vagy külső adatbázisokkal. Új, izgalmas összefüggéseket keresünk, melyekből új szolgáltatások születhetnek piaci szereplők részére.

The background

A projekt során lehetőséged lesz nagy adatbázisokkal kapcsolatos műszaki és alkalmazási területek megismerésére. Nagyobb rálátásod lesz a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartásokra. Kipróbálhatod, hogy az általad megfogalmazott összefüggések ténylegesen mekkora értéket képviselnek. A BME Közigazgatási Informatikai Központ, rövid nevén BME IK célja és feladata az Egyetemen belüli és azon kívüli kutatócsoportok, fejlesztő intézmények együttműködésének kezdeményezése, szervezése, koordinálása külső finanszírozású (hazai és nemzetközi pályázatok, piaci megbízások) kutatási-fejlesztési munkákban. A BME IK kiemelten törekszik arra, hogy részt vállalhasson magas fokú tudáskoncentrációt igénylő, hazai informatikai, információtechnológiai fejlesztési feladatok megoldásában, technológiatranszfer útján a hazai kis- és középvállalkozások világpiaci versenyképességének javításában.

The problem

A közadatok másodlagos felhasználásával érdekes és hasznos alkalmazások születhetnek. Így pl egy mozgássérült számára fontos lehet a középületek akadálymentesített bejáratának megtalálása. Vagy egy gazdasági döntés előkészítésénél fontos tényező lehet, hogy egy adott körzetben hány óvoda található. A projekt célja, hogy olyan konkrét alkalmazási területeket és konkrét alkalmazásokat találjon, határozzon meg, ahol már az azt hasznosító partner is bevonásra kerül. Ehhez olyan tehetségeket várunk minél szélesebb körből, akik nyitottak arra, hogy több kontextusban gondolkozzanak és elméleti ötleteiket mihamarabb validálják piaci szereplőkkel.